Minden a kertészkedésről.
2921 Komárom, Petőfi Sándor út 111/a.
+36 70 384 2982
H-P: 08:00 - 18:00
24 jan 2024

Salix gracilistyla ‘Mount Aso’ -Rózsaszín fűz

Salix gracilistyla ‘Mount Aso’ – Rózsaszín barkafűz.

Nagyapáink idejében a füzek Húsvét környékén bontották barkáikat. Napjainkra az időjárás változás miatt ez már a tél derekán elindul és a tél végére kiteljesedik.

Több fajta pompázatos barkát nevelő fűz is van, természetesen nem egyszerre virágoznak, de megközelítőleg hasonló a virágzási idejük.

A képeken hazánkban néhány éve megjelenő rózsaszínű barkát nevelő fajtát láthattok.

A Mount Aso fajta 3,5-4 méter magasra és közel ilyen szélesre is megnövő bokrot nevel. Ezt akár hagyhatjuk is neki, de a csodás és bőséges barkázáshoz rendszeres és erős metszésre van szüksége, emiatt 1,5 méteres bokorba érdemes tartani őket.

Barkavirágzata nagyon érdekes, melyet hosszú egyenes sötétbordó vesszőin hozza. Barkáit sok fehér szőr borítja, ezért kezdeti nyílásban még fehér színű, majd kiteljesedve a fehér szőrök kívülről ezüstös színbe vonják a belülről bordó, majd rózsaszínű virágzatot.

Nyílási ideje a hőmérséklet függvénye. Hűvösebb időben akár egy hónapon át is szép marad. Barkái a lombfakadás előtt jelennek meg, ezért nagyon látványos.

Legszebb barkákat az előző évi vesszőin hozza. Minél idősebb egy vessző, annál kevésbé látványos a virághozama. Barkaképződéshez sok napfényre van szüksége, ezért árnyékos helyen nem lesz szép.

Fény és vízigénye magas. nem kell mocsaras területre ültetni, de imádja a pangó vizet.

Gyenge talajokban vontatottan fejlődik. Kedvező táplálás mellett képes évente közel 100 darab új 80-120 cm-t elérő erős hajtást hozni, melyek végig berakódnak barkával.

Rendszeres virágzásához érdemes minden évben erősen visszametszeni. Metszéssel alakítsunk ki számára egy erős, és zömök fejrendszert. Ezekre a törzskarokra vágjuk vissza évről-évre, ezzel arra kényszerítve, hogy mindig új hajtásokat fejlesszen.

Ha nem tudjuk rendszeresen öntözni, és táplálni, akkor 3 évente tartsunk egy év kihagyást a metszésben, azért, hogy ne merüljön ki idő előtt a fűz.

A rózsaszín mellett van fehér, ezüstfehér, és fekete színű fajta is. Dézsában nevelve őket nagyon látványos tavaszi dekoráció alakítható ki belőlük. Elnyílás után könnyen a kert egy kevésbé látványos részébe mozgathatjuk őket, ahol nyugalomban készülhetnek a következő évi virágzásra. Helyüket addig egy másik mutatós dézsás növénnyel pótolhatjuk.

Sajnos a fűzfáknak több gombás betegsége is van, melyek komoly hajtás elhalásokat okoznak a fában, súlyos esetben az idős fák gyors pusztulását eredményezik.

22 jan 2024

Hortenzia vásárlása

Amíg a hortenziák telelnek, addig is sok hortenziás téma merül fel. Ezek között vannak olyanok, amelyek nagyon aktuálisak és égetőek, mint például a múltkor a fagyok beköszönte előtt tárgyalt kerti hortenziák megóvása.

Nálunk Komáromban végül is nem lett annyira hideg (-6 -8 fokig hűltek az éjszakák), hogy aggódnom kellett volna, így csak a nagyon érzékeny kerti fajtákra tettem egy vékonyka takarót, a többit hagytam csupaszon, így legalább mély álomba merültek. Kell is nekik a nyugtató pihenés. Ami viszont engem nyugtalanít, hogy jövő hét csütörtökre előjeleztek egy 12-14 fokos nappali felmelegedést. Ha csak pár napig tart, akkor minden rendben, de ha elhúzódna ez a felmelegedés, akkor nagyon résen kell már lenni, de erről majd akkor írok, ha aktuális lesz.

És vannak olyan témák, amelyek hamarosan aktuálissá válnak ilyen a mai címben szereplő hortenzia vásárlása is. Ma erről fogok bővebben írni, mert nyílnak már a webáruházak, mozgolódnak a kertészeti áruházak. Ez vajon jó, vagy nem jó? vegyünk, vagy ne vegyünk ilyenkor hortenziát? Sok érdekes kérdést fogok feszegetni a cikkben.

És vannak olyan témák, amelyekkel fel tudunk készülni a szakszerű hortenzia gondozásra, ilyen például a metszés, aztán rögtön a tavaszi tápanyag gazdálkodás. Ezekről majd később írok.

Akkor térjünk rá a mai témára.

A Hortenzia kézikönyvben hosszan és nagyon őszintén írok arról:

 • Hogyan lehetünk hortenzia tulajdonosok, (saját szaporítás, vásárlás, ajándékozás stb.). Az egyes megoldások előnyeiről, hátrányairól.
 • Hol érdemes vásárolni?
 • Mikor érdemes vásárolni?
 • Vásárláskor mire ügyeljünk?

Most csak a közelgő időszakot veszem górcső alá. A hortenziakereskedők már tűkön ülve várják, hogy megérkezzenek az első vevők. Bennünket is közvetlen közelről érint ez a kérdés, mert mint tudjátok www.shop.kertember.hu néven mi is működtetünk egy webáruházat, ahol a fő profil hortenzia mellett, évelő virágokat és díszcserjéket is értékesítünk.

A hortenziakereskedők tavaly nyár vége óta készülnek arra, hogy 2024 tavaszán minél hamarabb, és minél szélesebb árukínálattal tudjanak indulni. Erről a felkészülési folyamatról mi időnként be is számolunk nektek, így betekintést kaphattok a munkánkba.

Menjünk szépen sorba.

Mikor érdemes vásárolni?

Csak egy alkalmatlan időt tudok mondani, az pedig a december.

Miért?

Mert decemberre általában fagyott a talaj, akár dézsába, akár szabadföldbe szeretnénk ültetni az nagyon körülményes a fagyott föld, gyökér, a hidegtől megkeményedett ülettő edény, csap, vagy kútvízhiány miatt. És nyakunkon az ünnepi készülődés, ki akar ilyenkor növényekkel bíbelődni. Meg aztán a hortenzia télre lombtalanná válik, nem is olyan szép látvány, hogy karácsonyi ajándéknak jó lenne, erre inkább az ajándékkártyák alkalmasak. Ha a fentiek nem szempontok, akkor akár decemberben is lehet hortenziát venni, mert maga a növény alkalmas arra, hogy vegyük és ültessük.

A mikor kérdésre adott választ általánosítottam, egy kalap alá vettem az összes hortenzia fajtacsoportot és az összes fejlődési stádiumot. A fajtacsoportokat mindannyian ismeritek, ezért ezt nem sorolom fel.

Érdekesebb a fejlődési stádium, mert növényházakban (fűtött üvegházak, fóliák) hajtatnak hortenziát és gyakorlatilag bármikor vehettek virágzó hortenziát.

Érdekes téma ezt feszegetni, egyik éven már egy bejegyzés alatt elindult egy párbeszéd, hogy van-e értelme hazánkban télen hajtatással virágoztatott hortenziát venni.

Én erre akkor azt mondtam, hogy van.

Ha már azt vizsgáljuk, hogy január-február hónapokban vásárolt virágzó hortenziát meg lehet-e tartani hazánkban, arra már összetettebb a válasz.

Induljunk el a kályhától.

A hortenzianemesítés vett egy olyan irányt, hogy a vásárlót minden idődben ki kell szolgálni. Azaz mindig elérhetővé kell tenni számára, hogy kedvenc virágában gyönyörködhessen. Ezért létrejöttek olyan fajták, amelyek a házban történő tartást is egész jól tolerálják. Világos helyen akár hónapokat is kibírnak. Ezeket a fajtákat kert nélküli hortenziakedvelők is vehetik, vagy előhajtatva lakásban is hosszú ideig virágoznak, és kibírják, amíg számukra odakint kedvezőre nem fordul az időjárás. Ahhoz, hogy télen virágozzanak komoly technológiai sorrendet kell betartani náluk, mai már augusztustól indul. Mivel ez a technológia nagy hozzáértést, és komoly energiát (hűtési, fűtési) igényel, ezért nem minden termesztő vág bele. De a lehetőség a nemesítés, és termesztés részéről adott, hogy bármikor virágos hortenziát vásárolhassunk, és azt akár eredményesen meg is tarthassuk.

Van egy másik irányzat is, ezt karácsonyi hortenziának hívják, amikor a termesztési folyamat egy részét trükkösen olyan országba helyezik, ahol az energiát a természet adja (megfelelő fény, és hőmérsékleti viszonyok), ott megtörténik az előnevelés, majd a kész hortenziákat hajóra olyan vizeken szállítják, ahol hideg van. A szállítás során megkapják a második hideghatásukat és Európába érve, már csak rájuk kell kicsit fűteni és készen is vannak a karácsonyra nyíló csodák. Ez a technológia nem az erre a célra kinemesített fajtákról szól, itt a technológia révén termetik meg a korai virágoztatást, és mindezt olcsóbban, mintha az egész folyamat Európában történne.

Miért ne vennénk a karácsonyi ünnepi asztalra csodás hortenziákat? Mivel a technológia olcsóbbá teszi, ezért az sem túl nagy kár, ha ünnepek után a kukában végzik ezek a hortenziák. Innentől ez már csak elvi kérdéssé válik.

Elvi kérdés, mert:

 • Van aki sajnálja, hogy kipusztul a hortenzia, van aki nem. Furcsa kérdés ez, mert napi tevékenységeink során sok-sok növényre mondjuk ki a halálos ítéletet, de mivel nem szembesülünk a halálukkal, és nem is olyan szépek, mint egy hortenzia, ezért kinek fáj.
 • Vajon belefér-e a környezetvédelembe, hogy hortenziákat utaztatgatunk az óceánokon? Akarok-e olyan hortenziát venni, amelyik szállítása nem épp környezetbarát?

Szóval én azt mondom, hogy, aki meg tud vívni az elveivel az vegyen bátran ilyen hortenziákat.

Meg lehet-e tartani a korán hajtatott hortenziákat?

Igen meg lehet tartani őket. Részben azért, mert mint fent írtam egy részük eleve erre lett nemesítve, tehát kibírják a benti körülményeket, addig, amíg kint nem lesz számukra jó idő. Persze bent sem bírnak minden körülményt. Az egyik legfontosabba sok fény. Egy szürke szobában esély sem lesz a megtartásukra, vagy egy 18 fokra fűtött napos hely is elég necces.

A benti hortenziák gondozása teljesen más. Meleg, sok fény, korlátozott, nagyon körültekintő öntözés, csökkentett tápanyag.

Azokat a fajtákat, pedig amelyeket nem erre nemesítettek, de ekkora virágoztattak, más módon lehet megtartani. De erről majd a cikk harmadik részében írok.

Honnan ismeritek fel, hogy melyik fajta alkalmas benti nevelésre, és melyik nem csak korán hajtatott? Ehhez alaposan ismerni kell a hortenzia fajtákat, vagy megbízni a termesztő, kereskedő által adott információkban.

A fentiek a kerti hortenziáról szóltak, mert egyelőre csak ennek a fajtacsoportnak a hajtatásával foglalkoznak a termesztők.

Átugrottam a fajtacsoport kérdéskörét és a hortenzia korát.

Vannak olyan fajtacsoportok, amelyek fiatal korukban fagy és/vagy hidegérzékenyek. Ide tartoznak a kerti, fűrészes levelű, és érdes levelű hortenziák. Ha nem hajtatott példányokat veszünk, akkor esetükben a 2 évesnél fiatalabb növényeket ne vásároljunk télen, vagy csak úgy, hogy rá garanciát vállal az eladó. Őket áprilistól-augusztus végéig vásároljuk, előtte és utána ne.

Az első részben írtam, hogy csak egy alkalmatlan idő van a hortenziavásárlásra, az pedig a december. Az első részben meg is indokoltam, hogy miért, akit érdekel, olvasson vissza.

Az első részben a kerti hortenziák hajtatott, vagy más néven korán virágoztatott csoportjával foglalkoztam, ezért ez a rész róluk már nem szól.

Most nézzük azokat a hortenziákat, amelyek ősszel a természet rendje szerint nyugalomba vonultak és jelenleg lombtalan állapotban telelnek.

Hortenziát gyökérfedettség tekintetében kétféle minőségben lehet vásárolni.

 • Edényes. Valamilyen zárt edénybe nevelkedett.
 • Szabadgyökerű. Komoly kereskedő nem ad ilyen minőségben, de egyre többen foglalkoznak kisipari körülményke közt hortenziaszaporítással, náluk előfordul, hogy szabad gyökérrel értékesítenek.

Az edényes minőség sok szempontból jobb, mint a szabadgyökerű, az árban azonba a szabad gyökeres változatnak jóval kedvezőbbnek kell lennie. Ha nem így van, akkor rá se nézzünk a szabadgyökerű hortenziára, nem hogy a vásárlásán gondolkozzunk.

Ha nagyon idős növényt veszünk, vagy valahonnan idős korában áttelepítünk hortenziát, akkor ott van létjogosultsága a szabad gyökeres változatnak.

Mikor érdemes hortenziát vásárolni?

Első nekifutásra készítettem erről egy táblázatot. Aki nem akar hosszú szöveget olvasni az nyissa meg a csatolt táblázatot és keresse ki belőle, hogy mit szeretne vásárolni. A táblázatból három időpontot lehet kiolvasni. Az első, amikor fehér színű a cella, azt jelenti, hogy ekkor ne vegyünk, a második, amikor sárga a cella, akkor lehet ugyan venni, de nem ajánlott, a harmadik, amikor zöld a cella, akkor optimális a vásárlás ideje.

A nem optimális időben történő vásárlásnak is lehet komoly indoka, ilyen például:

 • Ha valaki már nagyon ki van éhezve a hortenziákra és nem bír tovább várni.
 • Olyan különleges fajtára lelt, amit régóta keres.
 • Aggódik, hogy kifogy a termesztő, kereskedő készlete.
 • Épp külföldi úton van és nagyszerű beszerzési helyet talált.
 • Kedvező árban megkapja a hortenziát.

Ilyen esetekben nem kell mérlegelni, meg kell venni a hortenziát. A hortenzia nagy túlélő, ami azt jelenti, hogy sok mindenből képes megújulni, ezért viszonylag kicsi rizikót vállalunk a vásárlásukkal.

Vásárolni csak akkor tudunk, ha van eladó hortenzia, ez pedig a termesztőkön és kereskedőkön múlik. A termesztők januárban kevésbé nyitottak a lakossági értékesítésre, ezért inkább a kereskedők kezdik kínálni a hortenziákat. A webáruházak folyamatosan üzemelnek és tőlük gyakorlatilag bármikor lehet vásárolni, de aktív kínálással inkább csak márciustól lépnek fel. A legelsők között vannak a színes katalógust küldő csomagszállítók, akik már januárban postázzák a katalógusaikat. Szerintem minden évben legelőször náluk találkozhatunk hortenziákkal. Koraiságuk nagyon is érthető, hiszen ők szinte csak csomagküldéssel teljesítenek. Standardizáld csomagban pedig a legjobb a kisebb méretű, lomb,-és virágtalan növényeket küldeni. Mivel március közepén már pattannak a rügyek, ezért nagyon korán kell indítaniuk a szezont. A kicsi növényméret, egyszerűbb csomagolás, és szállítás, valamint a kevés gondozásnak köszönhetően relatíve olcsónak számítanak.

Őket követik a webáruházak, majd nem sokkal lemaradva a személyes jelenlétet megkövetelő kertészeti árudák, akik télre különféle módokon védik a növényeiket, és emiatt nagyon korán nem is tudnak kinyitni.

De a hortenzia beszerzést ne az időhöz kössük, hanem a megvásárolt hortenzia minőségéhez. Sokkal inkább ez határozza meg a hortenzia jövőbeni életét.

A hortenzia minőségét több tényezővel mérhetjük:

 • Egészségi állapota.
 • Fejlettsége.
 • Erőnléte.
 • Nevelési körülményei.
 • Kora
 • Edény mérete

A fentieket csak személyes vásárlás során tudjuk felmérni, csomagküldő szolgáltatásnál fontos a megbízhatóság, kölcsönös bizalom, és garanciavállalás. Továbbá szánjunk időt a leírások elolvasására és itt elsősorban nem a fajták jellemzésére, hanem a szállítási paraméterekere (edényméret, kor, szállítási méret, hajtások száma) gondolok. Ha ezeket nem találjuk, akkor kérdezzünk rá.

Egészségi állapota nagyon egyértelmű paraméter, de ebből télen, lombtalan állapotban nem sok minden látunk. Nagyon tapasztaltnak kell annak lennie, aki a vesszőkből meg tudja állapítani, hogy van-e valamilyen betegsége a hortenziának. Ennek ellenére alaposan vegyük szemügyre a hortenziát. Csomagküldő esetén erre nincs lehetőségünk, ezért itt erősen bizalmon alapul a dolog.

Fejlettsége szintén jó fokmérő, de ennek felméréséhez is tapasztalatra van szükség. Meg kell tudnunk állapítani, hogy a korához képest megfelelően fejlődött-e a hortenzia.

Erőnlétét egyszerűbb felmérni, mert ránézésre is megállapítható, ha gyenge, kevés vesszőt nevelt. Persze fontos tényező, hogy minden fajta másként fejlődik.

Nevelési körülményei. Fontos, hogy a hortenziák akkor se szenvedjenek hiányt, ha eladásukig több évet kell várni. A kereskedőknek az öntözés mellett a tápanyagpótlásra, és a nevelő edény méretére is oda kell figyelniük. Ugyan éveket képes a hortenzia a méretéhez képest kisebb edényben elvegetálni, de ekkor a fejlődése nem lesz kielégítő, gyökérfejlődése megreked.

Kora. A fiatal példányok is lehetnek kitűnő minőségűek, de egy felnőtt több éves példány ellenálló képessége sokkal nagyobb.

Edény méretéből következtethetünk a korára és gyökérzet erősségére is. A kertészek nem véletlenül ültetik át egyre nagyobb edényekbe a hortenziákat. A megfelelő fejlődéshez kiterjedt gyökérzetre van szükség, azt pedig a kellően nagy dézsában érik el.

Néhány hasznos tanács a téli, kora tavaszi vásárlásokhoz:

 • Csak szabad ég alatt lehetőleg takarásmentesen teleltetett hortenziát vásároljunk.
 • Csak edénybe ültetett hortenziát vásároljunk.
 • Az eladó vállaljon garanciát a hortenziára.
 • Vásárlás előtt próbáljunk információt szerezni a kereskedőről.
 • Inkább több éves hortenziákat vegyünk, a nagyon kicsi példányok még érzékenyek.
 • Rendelés előtt olvassuk el a hortenzia paramétereit (edényméret, vesszőszám, kor)
 • Ne essünk abba a hibába, hogy a szállított növény magassága legyen a mérvadó paraméter. Kora tavaszi szállításkor a komoly kertészetek szakszerűen megmetszett példányokat küldenek, emiatt 15-30 cm közé visszavágják őket.

Milyen előnyei lehetnek a korai vásárlásnak?

 • Kevésbé sérülékeny a hortenzia a szállítás során.
 • Kedvezményeket kaphatunk.
 • Könnyebb a hortenziának a kertünkhöz szoknia, mert a rügyfakadást is már nálunk kezdődik.

Milyen hátrányai lehetnek a korai vásárlásnak?

 • Nem tudjuk, hogy milyen körülmények közül származik a hortenzia, ezért nagyobb odafigyelést igényel a tavasz kezdetéig.
 • Végső helyükre még nem tudjuk kihelyezni őket.
 • Kevesebb időnk marad a terület előkészítésre.
 • Fiatalabb példányok és egyes fajták érzékenyek a fagyokra, ezáltal a kockázatot mi vállaljuk be.
 • Nyugalmi állapotban nehéz megállapítani az életképességet.
01 okt 2023

Hortenzia kézikönyv

Kedves Érdeklődők!

A Hortenzia kézikönyv megjelent.
A könyv paramétereiről és tartalmáról folyamatosan olvashattok információkat az oldalamon. www.heroldkonyvek.hu

A könyvből:

- megismerheted a hortenziát

- segítséget kapsz a kiválasztáshoz- eligazodsz a fajták tengerében
- megtudhatod, hogy mitől és miért kék a kék, és hogyan lehet tartóssá tenni
- gyakorlatias gondozási tanácsokat kapsz
- megismerheted a felhasználási területeit
- kezdő szintről eljuthatsz a profi szintig
- biztos kezű hortenzia metszővé válsz
- mindezt olvasmányos stílusban, kerülve vagy pontosan megmagyarázva az idegen és szakszavakat.
10 legfőbb ok, amiért érdemes megvenned.
1. Jelenleg nincs gyakorlati kézikönyv a hortenziáról Magyarországon, de még idegen nyelven is ritka az ilyen alapos mű.
2. Megmutatom, hogyan légy büszke hortenziatulajdonos.
3. A könyv segítségével elkerülheted a felesleges kudarcokat.
4. Konkrét gyakorlati példákat találsz minden egyes gondozási folyamatra.
5. Eligazodsz a fajták tengerében.
6. Megismerheted sikeres hortenziások szakmai titkait.
7. Gyakorlott hortenzia metszővé válsz.
8. Háttértámogatást kapsz a hortenziagondozásban.
9. Részese lehetsz egy pezsgő hortenziás közösségnek.
10. Megismerheted az ízletes hortenzia szelet receptjét és elkészítésének módját.

A Hortenzia kézikönyv ára:  www.heroldkonyvek.hu

Várjuk megrendelését!

03 aug 2020

Viburnum – Bangita

Nagyon sok fajta tartozik közéjük a kicsitől a nagyig, az illatostól az illatmentesig, a nagyon korai virágzásútól a későig nyílóig, egyszóval szinte mindenki megtalálja a neki megfelelő fajtát.

Virágzatuk összetett, nagyon hasonló a hortenziáéra, olyannyira, hogy sok kezdő hortenziás össze is keveri őket. Tematikus hortenziás csoportokban időnként feltűnik róluk egy-egy kép, mint hortenziák. Lényegi különbség a lombozatukban és a formájukban fedezhető fel.

A bangiták virágszíne rózsaszíntől a szürkésfehéren át a hófehérig terjed. Színviláguk sajnos nem változatos, de helyes gondozás és metszés mellett olyan mennyiségű virágot fejlesztenek, hogy nyíláskor egy fehér vattafelhőt láthatunk, ez pedig csodás látvány a tavaszi kertben.

Fajok virágai zömében termős virágok, de a labdarózsa esetében meddők a virágok, legkísértetiesebben ez hasonlít a hortenziák virágára.

A virágok színét nem befolyásolja a talaj kémhatása, amilyenben nyílik, olyanban is hervad el. A rózsaszínek virágai sötétrózsaszín bimbóból indulnak, ami elnyílva egy kicsit megfakul, így halvány rózsaszínben hullanak le.

A fajták zöme évente csak egyszer nyílik, pár fajtánál elképzelhető egy gyengébb nyári virágzás, vagy hosszú ősz esetén, ha a telelő rügyek kifakadnak, akkor igen későn pár szem virág előtörhet, ez azonban nem kedvez a növénynek.

Talajra igénytelenek, a savanyú talajokat azonban kerüljük.

Öntözést meghálálják, tavasszal többnyire megfelelő a természetes csapadék számukra, inkább nyáron a hajtás,- és rügyfejlődések idején kell öntöznünk őket.

Gondozásuk nem igényel különösebb szakmai ismeretek, metszésük is könnyen elsajátítható. Egyébként vígan elvannak metszés nélkül, de beavatkozva a fejlődésükbe nagyobb virághozamot érhetünk el.

Tápanyagpótlás csak telepítéskor és a kezdeti időszakban szükséges, esetleg nagyon tápanyagszegény talajokon, mert, hogy ott is megélnek.

Árnyékot nem szeretik, inkább napos helyre telepítsük őket.

Teljesen fagyállók, téltűrők.

Alkalmazhatjuk őket:

 • Nyírott és nyíratlan sövénynek. A magasabbra növő fajtákat magas térhatárló sövénynek, a kisebbeket inkább terület jelölőnek. Nyírott sövényként a virághozamuk gyenge.
 • Szoliter növényként. Egyes fajtái igen dekoratívak, ezért önállóan is jól mutatnak a kertben.
 • Háttérképző növényként. Virágzuhatagának köszönhetően a tavaszi hagymás virágokat nagyon kiemelik.
 • Hasznos rovarok számára mézelő növényként.
 • Madaraknak téli eleség biztosítására.
 • Bonsai kialkaítására.
 • Vágott virágnak. Bármilyen furcsa, de a labdarózsa ballagások, esküvői csokrok, templomok szezonális díszítő virága. Tavaszi csokrokba is bátran betehetjük. Sőt növényházakban előhajtatják vágott virágnak.

Ezek után nézzünk néhány szép fajtát.

Legkorábban nyíló

Viburnum x bodnantense ’Dawn’ – Kikeleti bangita fajtát

Gyakran hó és jég van a vesszőin, amikor már bontja szirmait. Sötét rózsaszínből, világos rózsaszínbe nyílik. Apró pici gömbszerűen összetett virágából sokat fejleszt. Magas, törpefává növő, erős masszív hajtásrendszerrel. Metszésre a legérzékenyebb fajta, ezt leszámítva igénytelen növény. Illatos. Korai pillangók kedvence.

Legközismertebb

Viburnum opilifolius ’Roseum’ – Labdarózsa

Olyannyira közismert, hogy róla alig kell említést tenni. Nagy szabályos gömb virágzata hófehér, és csupa meddő virágok alkotják. Ballagások környékén nyílik. Nagyméretű bokorrá, vagy törpefává növekedik. Igénytelen. Nincs illata.

 

A fehérség mintaképe

Viburnum erubescens ’Eskimo’

Alacsony növekedésű 80-120 centiméter magas, metszéssel akár 80 centi alatt is tartható. Szabályos teniszlabda nagyságú összetett virágzatát kinyílva apró rikító hófehér virágok alkotják. Virágzása májusra tehető. Nagyon lassan fejlődik, lombozata örökzöld, hajtásrendszere igen masszív. Mérete és erős hajtásrendszere miatt bonsai kialakítására is alkalmas. Pár év alatt szép bonsai nevelhető belőle (de erről máshol írok), ezért miniatűr tavaszi kertek kialakítására is igen megfelelő. Virágai elnyílva elbarnulnak, nehezen hullanak le, ekkor elcsúnyítják a bokrot, ezért az elnyílt virágokat célszerű lemetszeni. Illatos. Nagyon kedvelik a beporzó rovarok.

 

Az illatorgia gazdája

Viburnum carlesii – Illatos bangita

Csak napra ültessük. Árnyékban és félárnyékban nem hozza az igazi értékét, a sok illatos virágát. A legkülönlegesebb illatú bangita. Illata leginkább a tömény szegfűhöz hasonlítható. Illatok konzerválásával (illatos sók, cukrok, potpurrik stb. gyártók figyelmét felhívnám a virágára). Kora tavasszal áprilisban virágzik, nagy szemű dió nagyságú virágai kezdetben rózsaszínek, majd fokozatosan elhalványodnak. Termete eléri a 2 métert, erős hajtásrendszere inkább kisméretű fára hasonlít. Igénytelen. Metszeni csak módjával, és hozzáértő módon. Metszés nélkül is sok éven át szépen bontja szirmait. Korai virágzása miatt a porzó rovarok kedvence. Őszi lombszíne nagyon különleges.

Örökzöld

Viburnum rhytidophyllum – Ráncoslevelű bangita

Hatalmas bokorrá, fává fejlődik magassága elérheti a négy métert, szélessége a hármat. Nagy ráncos levelei télen is a bokron maradnak, de ezeket tavasszal észrevétlenül leváltja. Nagy 15-20 centiméteres átmérőjű tányér virágzatát májusban hozza. Szolidan virágzik. Virágai illatosak. Igazi értékét nagysága és örökzöld lombozata adja. Igénytelen. Fiatal hajtásait erős szőr borítja, ami az erre érzékenyeknek igen kellemetlen tud lenni. Irritálja a torkot, légutakat. Érdemes erre figyelni, metszést végző szakemberek vegyenek fel maszkot. Kezdetben piros, majd elfeketedő bogyót nevel.

Örökzöld

Viburnum pragense – Prágai bangita

Hasonló a ráncoslevelű fajtához, de méretében fele akkora. Levelei keskenyek, hosszúkásak, és szintén ráncosak. Virághozama dúsabb, szintén fehér tányérvirágzata van. Virága illatosak. Sötétlila, fekete bogyót nevel.

Fénylő örökzöld

Viburnum tinus ’Eve Price’ – Örökzöld bangita

Az igazi örökzöld. Kissé megnyúlt kerek apró, babérlevélhez hasonló fényes kemény levelei örökzöldek. Habitusa miatt nehéz a tavaszi kertbe illeszteni, de tagadhatatlanul tavasszal nyílik. Igaz metszéssel nyáron hoz egy másodvirágzást. Összetett virágai a gömb és a tányér között van félúton. Virágai rózsaszínből fehérbe mennek át. Nagyon korán nyílik a ’Dawn’ fajta után a második. Virágai borzasztó fagytűrőek, kinyílva is fittyet hánynak a hónak, jégnek, fagynak. Fekete fénylő bogyót nevel. Télen az örökzöld levelek között kibukkanó fekete bogyók igen dekoratívak.

Virágtenger

Viburnum plicatum – Redőslevelű, vagy más néven keleti bangita

Igen érdekes és értékes fajtakör. Nagyon sok különleges fajta tartozik ez alá a név alá. Pár centis tojás alakú levelek felülete redős, lombhullató, de ősszel szépen színesedik. Virágzata a meddő gömbtől a meddő és termős tényár alakzatig terjed. Fajtától függő, hogy melyik. Méretében törpe és magas fajták találhatók a csoporton belül. A képek között a ’Kilimanjaro’-t, és ’Popcorn’-t emelném ki. A Popcorn valóban olyan mintha popcorn hullana a bokorról, a Kilimanjaro, pedig idézi a róla elnevezett hegyet.Termős fajtái bogyószíne piros, és kedvelik a madarak.

Hosszan lehetne még írni a bangitákról, de remélem kedvcsinálónak ez is elegendő.

Mindenki keresse meg a neki és a kertjébe legmegfelelőbb fajtát.

03 aug 2020

Vörös korallberkenye – Photinia fraseri ‘Red Robin’

Ha kertben gondolkodunk, főként, ha tavaszi kertben, akkor ne ragadjanak le a gondolataink a virágoknál. Tagadhatatlan, hogy a virágok varázslatosak, de a növényvilág nem véletlenül a legváltozatosabb természeti eleme a Földnek. A növények mással is rabul tudnak ejteni egy ártatlan szemlélődőt, és itt nem a növényi mérgekre célzok.
Például a lombjuk színével. Erre hoztam most egy példát a;
PHOTINIA FRASERI 'RED ROBIN' - Vörös korallberkenyét.


Napfényigényes, árnyékban ne várjuk a képen látható színt tőle.
A talajra nem igényes.
Öntözést meghálája.
A képen látható csodás színt csak egyszer képes produkálni egy évben, az pedig a tavaszi lombfakadás. Alapvetően lomblevelű örökzöld, ezért a tél végét még zöldben várja, de az új levelei pirosba, bordóban, vörösben (attól függ, hogy érzi magát, mennyi a tavaszi csapadék, mennyire aktívak a nap sugarai, és jól van-e táplálva) hajtanak ki. Ezt a színt szépen elveszti és levelei bezöldülnek. Nyírással új hajtásra késztetjük, mai ismét színes lesz, de már nem hozza a képen látható, élénk színt.


Rendszeres metszéssel, nyírással arra késztetjük, hogy sok apró hajtást hozzon, amelyeknek a végén fog tömegével jönni tavasszal a sok új piros levél.
Tehát a színorgia miatt metszeni kell.
Szoliternek, csoportos növénybeültetésnek, nyíratlan sövénynek, nyírott sövénynek egyarátn telepíthető. Magassága a metszés függvénye. Nagyon jól bírja a rendszeres metszést. Háborgatás nélkül 3 méteres magasságot is eléri.

28 Júl 2020

Az Érdes levelű hortenzia – Hydrangea aspera

Kevés kertben találkozunk az Érdes levelű - Hydrangea aspera hortenziával. Ennek több oka is van, azegyik a tetemes mérete, ami simán eléri akár 3 méter magasságot is, a másik pedig a fajta szegénysége. Pár mutatós fajtát nemesítettek eddig belőle, azok is zömében a lombjukkal tűnnek ki az alapfajtól. De haladjunk sorjában.

Az érdeslevelű hortenzia az egyik legigénytelenebb hortenzia. Mélyrehatoló gyökérzetének köszönhetően a legtovább bírja öntözés nélkül, persze a rendszeres öntözést meghálálja.

Nem érzékeny a talaj kémhatására, meszes talajban is vígan elvan. A virág színére azonban hat a talaj kémhatása. Savanyú talajban a kék színű fajtája igazi kék, a fehér színű fajtája pedig inkább rózsaszín.

Masszív szőrős-érdes levelének köszönhetően kitűnően ellenáll a tűző nap sugarainak, de igazán pici árnyékban érzi jól magát.

Rügyei erősek, fejlettek, sűrű bundával rendelkeznek. Viszonylag későn kezd hajtani, részben ennek és a rügyszőröknek köszönhetően a téli és késő tavaszi fagyok sem károsítják.

Magasra és terebélyesre növő faj, ezért kell neki a hely. Erős gyökérzete mellett, vastag fás hajtásrendszert is nevel, amolyan törpefává nő, ezért metszésére nagyon figyelni kell. Egy rosszul elvégzett metszést több év alatt tud csak kiheverni.

Kérge érdekesen hámlik, ami a kert egyik téli érdekessége is lehet.

Virága tányér, szélein a meddő négyszirmú, középen a termő virágokkal. Virág színe nagyon érdekes viola-kék-ibolyakék színű. Virágai illatosak, a porzó rovarokat nagy számban vonzzák.

Legnébszerűbb fajtái, amelykeről képeket is láthattok:

 • Macrophylla (erről van a legtöbb kép, kék színű fajtája)
 • Gold Rush aranyszínű lombú fajtája
 • Hot Chocolate sötét bordó, csokolédá színű fajtája
 • sargentiana fehérvirágú fajtája
 • Pulm Passion sötét meggybordó színű fajtája

Alkalmas térhatárolónak, szoliter növénynek, vagy törzses hortenzia nevelésre, akár más faj beoltással.

Ha elég nagy a kerted, akkor érdemes benne helyet keresni ennek a fajtának is.

Képek

02 Júl 2020

Dohánygyökér – Lewisia

Dohánygyökér - Lewisia

Többen kérdeztétek az elmúlt időben, hogy tudok-e ilyen virágot szerezni.
Nos a napokban jártam egy kertészetben, ahol kánaán van belőlük.
Ha jól emlékszem 500 forint körül van az ára. Csodaszépek, egészségesek, de a képen mindent látni.

Ha valakit érdekel adom az infót csak küldjön egy emailt a kertember@kertember.hu email címre.

Szép napot mindenkinek!

 

22 jan 2020

Általános házikerti metsző kurzus

Kinek ajánlom?

Háztáji gazdasági kerttel rendelkező kezdő és gyakorló kertészeknek.

A képzések az általános metszési ismeretek mellett többnyire a gyümölcsfák metszéséről szólnak, kiemelve egy-két közismertebb gyümölcsfajt, mint például az alma, körte, szilva, meggy, őszibarack, de érintőlegesen a többi gyümölcsfajról is szót ejtünk, kisebb kitérőkkel néhány dísznövényre is, mint a rózsa, hortenzia stb.

 

Hol lesz a tanfolyam?

Központi képzési hely Komárom.

Igény és megfelelő jelentkező esetén Budapest vagy más vidéki város, település.

Vállalom, hogy a tanfolyamot egy adott kerthez igazítom. Ez esetben természetesen az érintett kertben, házban zajlik a képzés.

 

Ki tartja a tanfolyamot?

Herold Ferenc

 • kertészmérnök; általános és szakmérnöki képzésben is a kertészet több szakterületét sajátítottam el
 • blogger; az internet világában több blog és szakmai oldal írója, szerkesztője vagyok
 • vállalkozó; kertészvállalkozást vezetek
 • kertész; mindennapi munkámban is gyakorló kertész
 • tanácsadó; többnyire saját és mások által működtetett internetes oldalakon adok szakmai tanácsokat
 • környezetvédelmi szakmérnök; másoddiplomás képzésben szereztem meg a környeztvédelmi szakigazgatásszervező oklevelem
 • komposztálási tanácsadó; tanácsadói képzésben részesültem, és saját magam is aktívan komposztálást folytatok

 

Tanfolyam tematikája.

Elmélet

1 nap

Metszéselmélet

 • A metszés története és fejlődése
 • A metszés szükségessége
 • A gyümölcsfák morfológiája

A metszés gyakorlata

 • A metszés eszközei
 • A metszés ideje

Részletező metszés

 • Alma
 • Szilva
 • Héjasok
 • Gyümölcssövények
 • Rózsa
 • Díszfák
 • Díszfüvek

2 nap

Metszéselmélet

 • A metszés előtti favizsgálat, értékelés
 • A metszés mértéke
 • A gyümölcsfák, és dísznövények termőrészei
 • Gyümölcsfák koronaformái

A metszés gyakorlata

 • A metszés típusai
 • Koronaalakító metszés

Részletező metszés

 • Körte
 • Cseresznye
 • Sárgabarack
 • Bogyósok
 • Hortenzia
 • Évelő virágok
 • Sövények, alakfák

3 nap

Metszéselmélet

 • Metszést kiegészítő tevékenységek
 • Hasznos szakkönyvek

A metszés gyakorlata

 • Ifjító metszés
 • Idős gyümölcsfák metszése

Részletező metszés

 • Őszibarack
 • Meggy
 • Különleges gyümölcsök (Nashi körte, Khaki szilva (datolyaszilva), Citrom, Mézbogyó, Áfonya, Naspolya, Som, Arónia, Berkenye)
 • Szőlő
 • Leander
 • Díszcserjék
 • Bonsai

Gyakorlat

1 nap

 • Alma
 • Szőlő
 • Meggy

2 nap

 • Szilva
 • Körte
 • Naspolya
 • Birs

3 nap

 • Őszibarack
 • Sárgabarack
 • Cseresznye

 

 

 

Házi feladat

 1. Egy szabadon választott metszésre szoruló növény bemutatása minél több jó minőségű digitális fotó segítségével.
 2. Saját metsző szerszám behozása az elméleti oktatás második napján

 

A tananyag különlegessége.

A tananyag felépítése blokkrendszerű, ezt jól mutatja a tematika is. Azaz egy-egy blokk önmagában is hallgatható, tanulható, értelmezhető, de az egyes blokkok mégis egymásra épülnek.

A fentiek miatt lehetőség van csak egy-egy blokk meghallgatására, ebben az esetben a hallgató csak az adott blokk árát fizeti ki. A pontos díjtáblázat a tanfolyam díja menüpontban olvasható.

 

Tanfolyam ideje.

A tanfolyamok időtartama 6 oktatási nap.

3 nap elmélet, 3 nap gyakorlat

Az oktatás 2x3-as napi ciklusban történik, alapesetben csütörtöktől-szombatig. Ezen a csoport kérésének megfelelően a képzés elindulása előtt lehet változtatni.

A képzés a jelentkezések függvényében egész évben indul, természetesen szezonális változtatásokkal, például nyáron a zöldmetszés kap nagyobb hangsúlyt.

Az oktatás egy nap 9:00-17:00-ig tart szünetekkel.

 

Tanfolyam díja.

A tanfolyam 15 főnél kevesebb és 20 főnél nagyobb létszámmal csak kivételes esetekben indul.

 • 6 napos (3 elmélet és 3 gyakorlat) képzés 59.800,-Ft

A blokkrendszerű felépülés miatt lehetőség van csak egy-egy oktatási napon részt venni. Ebben az esetben is meg kell lenni a 15 fős alapcsapatnak, akikhez napi 5 fő erejéig csatlakozhatnak a „blokkhallgatók”. Amennyiben feltelt a 20 fős létszám, abban az esetben nincs lehetőség blokkhallgatót fogadni.

 • Blokkhallgatók napi díja 15.200,-Ft

További lehetőség a korábban már említett meghatározott kertre igazított tematika. Ebben az esetben a kert tulajdonosa téríti a teljes költséget, de lehetősége van, hogy a tanfolyamra 5 további személyt is meghívjon.

 • Kertre igazított díj (2 nap elmélet és 1 nap gyakorlat) 179.800,-Ft

Lehetőséget adok továbbá a csak elméleti képzésre (3 nap), ami szintén 15-20 fő között indul.

 • Elméleti képzés díja 29.900,-Ft/fő

 

Mit kap, aki részt vesz a tanfolyamon?

Szakmai ismereteket: Az eredményes metszés nem pusztán tehetség kérdése. Alapvető ismeretekre is szükséged lesz. A mesterré pedig a későbbi gyakorlat tesz.
Inspirációt: Tucatnyi alkotó kertész egy helyen – mindben buzog a tettvágy. Új barátságok, ismeretségek, kapcsolatok szövődnek. Csatlakozz kertész közösségünkhöz!
Együtt jobb: Velünk a kapcsolatod a tanfolyam végeztével nem ér véget. Ellenkezőleg, akkor kezdődik! További tanfolyamainkon vehetsz részt, kérdezhetsz előadóinktól, kedvezményes áron juthatsz kiadványainkhoz.

Indulók létszáma?

Oktatást 1-60 főig vállalok. Az egyfős tanfolyam azoknak szól, akik szeretnék, hogy a saját kertjük gondozását, kialakítását ismertessem részükre. A 60 fős tanfolyam pedig kizárólag elméleti ismereteket átadó témakörökben indul, ahol a magas résztvevői létszám mellett is garantálható az ismeret átadása.

Jellemzően azonban kiscsoportos foglalkozások indulnak 15-20 fővel, mely keretében az általános ismeretanyag átadása mellett lehetőség van minden tanuló speciális tudásának

kielégítésére is.

 

Érdeklődni és jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

e-mail: kertember@gmail.com

Tel: 0670/384-2982

Levélben: Herold Ferenc e.v. 2921 Komárom, Petőfi Sándor út 111/a.

Facebook: https://www.facebook.com/ferenc.herold

 

18 dec 2019

A jó madáretető 8 titka.

Milyen egy rossz madáretető?

Lehet rosszul etetni a kerti madarakat?

Kell egy jó cím, amely megállásra és olvasásra készteti az olvasót. A fentiek megfelelnek-e ennek a manapság divatos marketing feltételnek, nem tudom, de a következőkben megosztom veletek a téli madáretetés során szerzett tapasztalataim.

 

Egyáltalán lehet rosszul etetni a kerti madarakat?

Lehet.

 • Nem megfelelő eleséget rakunk ki számukra.
 • Nem megfelelő gyakorisággal etetjük őket.
 • Nem megfelelő etetőbe rakjuk az eleséget.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen madarakat szeretnénk etetni. Sőt egyes fajokat nem is tudunk etetni, mert olyannyira rovarspecifikus a táplálkozásuk, hogy a hideg és a hó ellenére sem térnek át a növényi magvakra. Számukra olyan kertet kell kialakítani, fenntartani, amelyből télen is elő tudják szedni azt a pár szem rovart, ami az életben maradásukhoz szükséges. Jó példa a feketerigó, amelynek a fenyőkéreggel takart díszkert vagy a talajtakarásos haszonkert ad télen táplálékot. Biztosan mindannyiótok előtt vannak az egész télen csőrrel a bokrok alatt kapirgáló fekete kis madártestek. Egy-egy aktívabb nap után akár a fél járdát is beterítik a kikapart faaprítékkal, falevéllel.

És itt álljunk meg pár mondat erejéig.

A talajtakarásos kertről leginkább a biokertészkedés kapcsán lehet hallani, ritkán hozzák összefüggésbe a madarakkal, azok táplálkozásával.

Nézzük mi is történik, akkor, amikor a talaj felületét letakarjuk szerves anyaggal.

A talajban élő és abból, ott táplálkozó élő szervezetek élelemforrást kapnak, amelyért a talaj legfelsőbb rétegébe, felületére kell menniük. Ezt szívesen megteszik, mert egyrészt ott a táplálék, másrészt jobb életkörülményeket kapnak, mint a kemikáliák miatt kémhatásában változó, az állandó talajművelésnek köszönhetően bekeményedő levegőtlen talajban. Takaró réteg továbbá a talajt melegíti is, amit tovább fokoz a táplálkozó szervezetek által termelt hő is. Így télen a mélyebbre húzódó élőlények a felső talajrétegben maradnak, így a madarak kisebb erőfeszítéssel el tudják őket érni.

Vannak olyan madárfajok, amelyeket nem szeretnénk etetni, de ők mégis elveszik a részüket a többi madárnak kirakott eleségből. Kiemelt képviselőik a verebek.

Aztán vannak olyanok, akiket nagyon szeretnénk etetni, de olyannyira félénkek vagy speciális igényűek, nagy testűek stb., hogy nem vagy csak igen nehezen találjuk meg a hozzájuk vezetőt etetési utat. Ilyenek a vadgalambok, harkályok, csuszkák stb.

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen környezetben etetjük a madarakat. A cikk írásakor nem egy tanyasi környezet lebeg a szemeim előtt, hanem egy sűrűn lakott városi ház kertje.

Nézzük a fenti pontokat.

 

Nem megfelelő eleségről beszélhetünk;

 • ha a megcélzott madárka nem a kihelyezett eleséget enné elsősorban (pl. napraforgó), azonban más eleség hiányában megenné azt, de nem fér hozzá, mert nem tudja felpattintani a maghéjat
 • ha a kirakott eleség romlott; ami nekünk avas, az nekik is az, megeszik ugyan, de csak azért, mert a létük múlik rajta
 • ha az eleség mérgezett

 

Nem megfelelő gyakorisággal etetjük őket.

Ha egyszer odaszoktattuk őket, akkor nem szabad abbahagyni az etetést, mert mire más eleség felkutatásába kezdenek, lehet, hogy már túl késő lesz a számukra, mert a legyengült szervezetükkel nem jutnak időben az új élelem nyomára. Ezért fontos, hogy mindig legyen eleség az etetőkben. És itt fog majd becsatlakozni a nem megfelelő etetők néhány műszaki paramétere, amelyeknek köszönhetően a verebek pár óra alatt a földre szórják a nagyobb mennyiségű eleséget is.

 

Nem megfelelő etetőbe rakjuk az eleséget.

Ezzel meg is érkeztem a cikk fő témájához. Persze mi a nem megfelelő? Kinek mi, ez csak nézőpont kérdése. Én az alábbi szemszögből nézve értékeltem az etetőket:

 • Vannak olyan madarak, amelyeket nem szívesen etetek. Nem azért, mert a pusztulásukat kívánom, hanem azért, mert nincsenek rászorulva. Olyan szinten alkalmazkodtak ahhoz, hogy az ember elvette a természetes élőhelyüket, hogy egyedszámukat még növelni is tudták. Két példát említenék: a házi veréb és a balkáni gerle (ez utóbbi nem összetévesztendő az örvös galambbal).
 • Azok a madarak, amelyeket etetni szeretnék, mennyire férnek hozzá az eleséghez, illetve mennyire alkalmas számukra, hogy ott táplálkozzanak.
 • Mennyire biztonságos az etető, gondolok itt elsősorban a macskára.
 • Mennyire tudja megakadályozni az etető a táplálékpazarlást.
 • Mennyire praktikus az etető. Az elhelyezése, kihelyezése, rögzítése egyszerű feladat-e. Az utántöltés mekkora erőfeszítést és gyakoriságot kíván. Mennyire tartós az etető.

Mint írtam, a verebeket és a balkáni gerlét nem szívesen etetem. De mivel megakadályozni nem tudom, ezért arra törekszem, hogy a kihelyezett eleségből minél több jusson azoknak a madaraknak, amelyekre elsősorban gondolok.

A balkáni gerlét könnyű kizárni, mert súlyánál és bátortalanságánál fogva nem száll rá egy imbolygó etetőre, viszont éberen figyel minden apró földre hulló eleségre, és azonnal lecsap rá. Ilyen hulló eleséget a házi veréb bőségesen szolgáltat a számára, ha hagyjuk. A veréb ugyanis kevésbé képes a napraforgómagot kibontani, ezért egy jól megtöltött etetőbe belemegy, és csőrével keresi benne a kisebb magokat, közben a földre veri a többit. Pár óra alatt képesek több liter napraforgómagot kiverni. Ha ez megtörténik, akkor tulajdonképpen hálás is vagyok a balkáni gerlének, amelyik nem engedi kárba veszni a magot, gyorsan feleszi a földről. Igen ám, de közben a cinkék éhen maradnak.

Mivel a veréb zömében csak a csőrével veri az eleséget, ez pedig csak néhány centis szóródást jelent, ezért ha kellőképpen mély oldalfalú az etető és nagy alapterületű, akkor a szóródást jelentősen tudjuk csökkenteni.

Milyen problémák adódnak egy madáretetővel kapcsolatban, azaz a jó madáretető 8 titka:

 

 1. Alapterülete túl nagy vagy épp túl kicsi.
 2. Az etetőfelület oldalfala túl magas vagy épp alacsony
 3. Nagyon szűk.
 4. Túl nehéz
 5. Nincs megoldva vagy jól megoldva a rögzítése.
 6. Nincs, vagy túl kicsi az önetető része.
 7. Annyira gyenge, hulladékanyagból készül, hogy egy tél alatt tönkremegy.
 8. Nehéz az utántöltése, tisztítása.

Nézzünk néhány konkrét példát!