Amíg a hortenziák telelnek, addig is sok hortenziás téma merül fel. Ezek között vannak olyanok, amelyek nagyon aktuálisak és égetőek, mint például a múltkor a fagyok beköszönte előtt tárgyalt kerti hortenziák megóvása.

Nálunk Komáromban végül is nem lett annyira hideg (-6 -8 fokig hűltek az éjszakák), hogy aggódnom kellett volna, így csak a nagyon érzékeny kerti fajtákra tettem egy vékonyka takarót, a többit hagytam csupaszon, így legalább mély álomba merültek. Kell is nekik a nyugtató pihenés. Ami viszont engem nyugtalanít, hogy jövő hét csütörtökre előjeleztek egy 12-14 fokos nappali felmelegedést. Ha csak pár napig tart, akkor minden rendben, de ha elhúzódna ez a felmelegedés, akkor nagyon résen kell már lenni, de erről majd akkor írok, ha aktuális lesz.

És vannak olyan témák, amelyek hamarosan aktuálissá válnak ilyen a mai címben szereplő hortenzia vásárlása is. Ma erről fogok bővebben írni, mert nyílnak már a webáruházak, mozgolódnak a kertészeti áruházak. Ez vajon jó, vagy nem jó? vegyünk, vagy ne vegyünk ilyenkor hortenziát? Sok érdekes kérdést fogok feszegetni a cikkben.

És vannak olyan témák, amelyekkel fel tudunk készülni a szakszerű hortenzia gondozásra, ilyen például a metszés, aztán rögtön a tavaszi tápanyag gazdálkodás. Ezekről majd később írok.

Akkor térjünk rá a mai témára.

A Hortenzia kézikönyvben hosszan és nagyon őszintén írok arról:

 • Hogyan lehetünk hortenzia tulajdonosok, (saját szaporítás, vásárlás, ajándékozás stb.). Az egyes megoldások előnyeiről, hátrányairól.
 • Hol érdemes vásárolni?
 • Mikor érdemes vásárolni?
 • Vásárláskor mire ügyeljünk?

Most csak a közelgő időszakot veszem górcső alá. A hortenziakereskedők már tűkön ülve várják, hogy megérkezzenek az első vevők. Bennünket is közvetlen közelről érint ez a kérdés, mert mint tudjátok www.shop.kertember.hu néven mi is működtetünk egy webáruházat, ahol a fő profil hortenzia mellett, évelő virágokat és díszcserjéket is értékesítünk.

A hortenziakereskedők tavaly nyár vége óta készülnek arra, hogy 2024 tavaszán minél hamarabb, és minél szélesebb árukínálattal tudjanak indulni. Erről a felkészülési folyamatról mi időnként be is számolunk nektek, így betekintést kaphattok a munkánkba.

Menjünk szépen sorba.

Mikor érdemes vásárolni?

Csak egy alkalmatlan időt tudok mondani, az pedig a december.

Miért?

Mert decemberre általában fagyott a talaj, akár dézsába, akár szabadföldbe szeretnénk ültetni az nagyon körülményes a fagyott föld, gyökér, a hidegtől megkeményedett ülettő edény, csap, vagy kútvízhiány miatt. És nyakunkon az ünnepi készülődés, ki akar ilyenkor növényekkel bíbelődni. Meg aztán a hortenzia télre lombtalanná válik, nem is olyan szép látvány, hogy karácsonyi ajándéknak jó lenne, erre inkább az ajándékkártyák alkalmasak. Ha a fentiek nem szempontok, akkor akár decemberben is lehet hortenziát venni, mert maga a növény alkalmas arra, hogy vegyük és ültessük.

A mikor kérdésre adott választ általánosítottam, egy kalap alá vettem az összes hortenzia fajtacsoportot és az összes fejlődési stádiumot. A fajtacsoportokat mindannyian ismeritek, ezért ezt nem sorolom fel.

Érdekesebb a fejlődési stádium, mert növényházakban (fűtött üvegházak, fóliák) hajtatnak hortenziát és gyakorlatilag bármikor vehettek virágzó hortenziát.

Érdekes téma ezt feszegetni, egyik éven már egy bejegyzés alatt elindult egy párbeszéd, hogy van-e értelme hazánkban télen hajtatással virágoztatott hortenziát venni.

Én erre akkor azt mondtam, hogy van.

Ha már azt vizsgáljuk, hogy január-február hónapokban vásárolt virágzó hortenziát meg lehet-e tartani hazánkban, arra már összetettebb a válasz.

Induljunk el a kályhától.

A hortenzianemesítés vett egy olyan irányt, hogy a vásárlót minden idődben ki kell szolgálni. Azaz mindig elérhetővé kell tenni számára, hogy kedvenc virágában gyönyörködhessen. Ezért létrejöttek olyan fajták, amelyek a házban történő tartást is egész jól tolerálják. Világos helyen akár hónapokat is kibírnak. Ezeket a fajtákat kert nélküli hortenziakedvelők is vehetik, vagy előhajtatva lakásban is hosszú ideig virágoznak, és kibírják, amíg számukra odakint kedvezőre nem fordul az időjárás. Ahhoz, hogy télen virágozzanak komoly technológiai sorrendet kell betartani náluk, mai már augusztustól indul. Mivel ez a technológia nagy hozzáértést, és komoly energiát (hűtési, fűtési) igényel, ezért nem minden termesztő vág bele. De a lehetőség a nemesítés, és termesztés részéről adott, hogy bármikor virágos hortenziát vásárolhassunk, és azt akár eredményesen meg is tarthassuk.

Van egy másik irányzat is, ezt karácsonyi hortenziának hívják, amikor a termesztési folyamat egy részét trükkösen olyan országba helyezik, ahol az energiát a természet adja (megfelelő fény, és hőmérsékleti viszonyok), ott megtörténik az előnevelés, majd a kész hortenziákat hajóra olyan vizeken szállítják, ahol hideg van. A szállítás során megkapják a második hideghatásukat és Európába érve, már csak rájuk kell kicsit fűteni és készen is vannak a karácsonyra nyíló csodák. Ez a technológia nem az erre a célra kinemesített fajtákról szól, itt a technológia révén termetik meg a korai virágoztatást, és mindezt olcsóbban, mintha az egész folyamat Európában történne.

Miért ne vennénk a karácsonyi ünnepi asztalra csodás hortenziákat? Mivel a technológia olcsóbbá teszi, ezért az sem túl nagy kár, ha ünnepek után a kukában végzik ezek a hortenziák. Innentől ez már csak elvi kérdéssé válik.

Elvi kérdés, mert:

 • Van aki sajnálja, hogy kipusztul a hortenzia, van aki nem. Furcsa kérdés ez, mert napi tevékenységeink során sok-sok növényre mondjuk ki a halálos ítéletet, de mivel nem szembesülünk a halálukkal, és nem is olyan szépek, mint egy hortenzia, ezért kinek fáj.
 • Vajon belefér-e a környezetvédelembe, hogy hortenziákat utaztatgatunk az óceánokon? Akarok-e olyan hortenziát venni, amelyik szállítása nem épp környezetbarát?

Szóval én azt mondom, hogy, aki meg tud vívni az elveivel az vegyen bátran ilyen hortenziákat.

Meg lehet-e tartani a korán hajtatott hortenziákat?

Igen meg lehet tartani őket. Részben azért, mert mint fent írtam egy részük eleve erre lett nemesítve, tehát kibírják a benti körülményeket, addig, amíg kint nem lesz számukra jó idő. Persze bent sem bírnak minden körülményt. Az egyik legfontosabba sok fény. Egy szürke szobában esély sem lesz a megtartásukra, vagy egy 18 fokra fűtött napos hely is elég necces.

A benti hortenziák gondozása teljesen más. Meleg, sok fény, korlátozott, nagyon körültekintő öntözés, csökkentett tápanyag.

Azokat a fajtákat, pedig amelyeket nem erre nemesítettek, de ekkora virágoztattak, más módon lehet megtartani. De erről majd a cikk harmadik részében írok.

Honnan ismeritek fel, hogy melyik fajta alkalmas benti nevelésre, és melyik nem csak korán hajtatott? Ehhez alaposan ismerni kell a hortenzia fajtákat, vagy megbízni a termesztő, kereskedő által adott információkban.

A fentiek a kerti hortenziáról szóltak, mert egyelőre csak ennek a fajtacsoportnak a hajtatásával foglalkoznak a termesztők.

Átugrottam a fajtacsoport kérdéskörét és a hortenzia korát.

Vannak olyan fajtacsoportok, amelyek fiatal korukban fagy és/vagy hidegérzékenyek. Ide tartoznak a kerti, fűrészes levelű, és érdes levelű hortenziák. Ha nem hajtatott példányokat veszünk, akkor esetükben a 2 évesnél fiatalabb növényeket ne vásároljunk télen, vagy csak úgy, hogy rá garanciát vállal az eladó. Őket áprilistól-augusztus végéig vásároljuk, előtte és utána ne.

Az első részben írtam, hogy csak egy alkalmatlan idő van a hortenziavásárlásra, az pedig a december. Az első részben meg is indokoltam, hogy miért, akit érdekel, olvasson vissza.

Az első részben a kerti hortenziák hajtatott, vagy más néven korán virágoztatott csoportjával foglalkoztam, ezért ez a rész róluk már nem szól.

Most nézzük azokat a hortenziákat, amelyek ősszel a természet rendje szerint nyugalomba vonultak és jelenleg lombtalan állapotban telelnek.

Hortenziát gyökérfedettség tekintetében kétféle minőségben lehet vásárolni.

 • Edényes. Valamilyen zárt edénybe nevelkedett.
 • Szabadgyökerű. Komoly kereskedő nem ad ilyen minőségben, de egyre többen foglalkoznak kisipari körülményke közt hortenziaszaporítással, náluk előfordul, hogy szabad gyökérrel értékesítenek.

Az edényes minőség sok szempontból jobb, mint a szabadgyökerű, az árban azonba a szabad gyökeres változatnak jóval kedvezőbbnek kell lennie. Ha nem így van, akkor rá se nézzünk a szabadgyökerű hortenziára, nem hogy a vásárlásán gondolkozzunk.

Ha nagyon idős növényt veszünk, vagy valahonnan idős korában áttelepítünk hortenziát, akkor ott van létjogosultsága a szabad gyökeres változatnak.

Mikor érdemes hortenziát vásárolni?

Első nekifutásra készítettem erről egy táblázatot. Aki nem akar hosszú szöveget olvasni az nyissa meg a csatolt táblázatot és keresse ki belőle, hogy mit szeretne vásárolni. A táblázatból három időpontot lehet kiolvasni. Az első, amikor fehér színű a cella, azt jelenti, hogy ekkor ne vegyünk, a második, amikor sárga a cella, akkor lehet ugyan venni, de nem ajánlott, a harmadik, amikor zöld a cella, akkor optimális a vásárlás ideje.

A nem optimális időben történő vásárlásnak is lehet komoly indoka, ilyen például:

 • Ha valaki már nagyon ki van éhezve a hortenziákra és nem bír tovább várni.
 • Olyan különleges fajtára lelt, amit régóta keres.
 • Aggódik, hogy kifogy a termesztő, kereskedő készlete.
 • Épp külföldi úton van és nagyszerű beszerzési helyet talált.
 • Kedvező árban megkapja a hortenziát.

Ilyen esetekben nem kell mérlegelni, meg kell venni a hortenziát. A hortenzia nagy túlélő, ami azt jelenti, hogy sok mindenből képes megújulni, ezért viszonylag kicsi rizikót vállalunk a vásárlásukkal.

Vásárolni csak akkor tudunk, ha van eladó hortenzia, ez pedig a termesztőkön és kereskedőkön múlik. A termesztők januárban kevésbé nyitottak a lakossági értékesítésre, ezért inkább a kereskedők kezdik kínálni a hortenziákat. A webáruházak folyamatosan üzemelnek és tőlük gyakorlatilag bármikor lehet vásárolni, de aktív kínálással inkább csak márciustól lépnek fel. A legelsők között vannak a színes katalógust küldő csomagszállítók, akik már januárban postázzák a katalógusaikat. Szerintem minden évben legelőször náluk találkozhatunk hortenziákkal. Koraiságuk nagyon is érthető, hiszen ők szinte csak csomagküldéssel teljesítenek. Standardizáld csomagban pedig a legjobb a kisebb méretű, lomb,-és virágtalan növényeket küldeni. Mivel március közepén már pattannak a rügyek, ezért nagyon korán kell indítaniuk a szezont. A kicsi növényméret, egyszerűbb csomagolás, és szállítás, valamint a kevés gondozásnak köszönhetően relatíve olcsónak számítanak.

Őket követik a webáruházak, majd nem sokkal lemaradva a személyes jelenlétet megkövetelő kertészeti árudák, akik télre különféle módokon védik a növényeiket, és emiatt nagyon korán nem is tudnak kinyitni.

De a hortenzia beszerzést ne az időhöz kössük, hanem a megvásárolt hortenzia minőségéhez. Sokkal inkább ez határozza meg a hortenzia jövőbeni életét.

A hortenzia minőségét több tényezővel mérhetjük:

 • Egészségi állapota.
 • Fejlettsége.
 • Erőnléte.
 • Nevelési körülményei.
 • Kora
 • Edény mérete

A fentieket csak személyes vásárlás során tudjuk felmérni, csomagküldő szolgáltatásnál fontos a megbízhatóság, kölcsönös bizalom, és garanciavállalás. Továbbá szánjunk időt a leírások elolvasására és itt elsősorban nem a fajták jellemzésére, hanem a szállítási paraméterekere (edényméret, kor, szállítási méret, hajtások száma) gondolok. Ha ezeket nem találjuk, akkor kérdezzünk rá.

Egészségi állapota nagyon egyértelmű paraméter, de ebből télen, lombtalan állapotban nem sok minden látunk. Nagyon tapasztaltnak kell annak lennie, aki a vesszőkből meg tudja állapítani, hogy van-e valamilyen betegsége a hortenziának. Ennek ellenére alaposan vegyük szemügyre a hortenziát. Csomagküldő esetén erre nincs lehetőségünk, ezért itt erősen bizalmon alapul a dolog.

Fejlettsége szintén jó fokmérő, de ennek felméréséhez is tapasztalatra van szükség. Meg kell tudnunk állapítani, hogy a korához képest megfelelően fejlődött-e a hortenzia.

Erőnlétét egyszerűbb felmérni, mert ránézésre is megállapítható, ha gyenge, kevés vesszőt nevelt. Persze fontos tényező, hogy minden fajta másként fejlődik.

Nevelési körülményei. Fontos, hogy a hortenziák akkor se szenvedjenek hiányt, ha eladásukig több évet kell várni. A kereskedőknek az öntözés mellett a tápanyagpótlásra, és a nevelő edény méretére is oda kell figyelniük. Ugyan éveket képes a hortenzia a méretéhez képest kisebb edényben elvegetálni, de ekkor a fejlődése nem lesz kielégítő, gyökérfejlődése megreked.

Kora. A fiatal példányok is lehetnek kitűnő minőségűek, de egy felnőtt több éves példány ellenálló képessége sokkal nagyobb.

Edény méretéből következtethetünk a korára és gyökérzet erősségére is. A kertészek nem véletlenül ültetik át egyre nagyobb edényekbe a hortenziákat. A megfelelő fejlődéshez kiterjedt gyökérzetre van szükség, azt pedig a kellően nagy dézsában érik el.

Néhány hasznos tanács a téli, kora tavaszi vásárlásokhoz:

 • Csak szabad ég alatt lehetőleg takarásmentesen teleltetett hortenziát vásároljunk.
 • Csak edénybe ültetett hortenziát vásároljunk.
 • Az eladó vállaljon garanciát a hortenziára.
 • Vásárlás előtt próbáljunk információt szerezni a kereskedőről.
 • Inkább több éves hortenziákat vegyünk, a nagyon kicsi példányok még érzékenyek.
 • Rendelés előtt olvassuk el a hortenzia paramétereit (edényméret, vesszőszám, kor)
 • Ne essünk abba a hibába, hogy a szállított növény magassága legyen a mérvadó paraméter. Kora tavaszi szállításkor a komoly kertészetek szakszerűen megmetszett példányokat küldenek, emiatt 15-30 cm közé visszavágják őket.

Milyen előnyei lehetnek a korai vásárlásnak?

 • Kevésbé sérülékeny a hortenzia a szállítás során.
 • Kedvezményeket kaphatunk.
 • Könnyebb a hortenziának a kertünkhöz szoknia, mert a rügyfakadást is már nálunk kezdődik.

Milyen hátrányai lehetnek a korai vásárlásnak?

 • Nem tudjuk, hogy milyen körülmények közül származik a hortenzia, ezért nagyobb odafigyelést igényel a tavasz kezdetéig.
 • Végső helyükre még nem tudjuk kihelyezni őket.
 • Kevesebb időnk marad a terület előkészítésre.
 • Fiatalabb példányok és egyes fajták érzékenyek a fagyokra, ezáltal a kockázatot mi vállaljuk be.
 • Nyugalmi állapotban nehéz megállapítani az életképességet.