Salix gracilistyla ‘Mount Aso’ – Rózsaszín barkafűz.

Nagyapáink idejében a füzek Húsvét környékén bontották barkáikat. Napjainkra az időjárás változás miatt ez már a tél derekán elindul és a tél végére kiteljesedik.

Több fajta pompázatos barkát nevelő fűz is van, természetesen nem egyszerre virágoznak, de megközelítőleg hasonló a virágzási idejük.

A képeken hazánkban néhány éve megjelenő rózsaszínű barkát nevelő fajtát láthattok.

A Mount Aso fajta 3,5-4 méter magasra és közel ilyen szélesre is megnövő bokrot nevel. Ezt akár hagyhatjuk is neki, de a csodás és bőséges barkázáshoz rendszeres és erős metszésre van szüksége, emiatt 1,5 méteres bokorba érdemes tartani őket.

Barkavirágzata nagyon érdekes, melyet hosszú egyenes sötétbordó vesszőin hozza. Barkáit sok fehér szőr borítja, ezért kezdeti nyílásban még fehér színű, majd kiteljesedve a fehér szőrök kívülről ezüstös színbe vonják a belülről bordó, majd rózsaszínű virágzatot.

Nyílási ideje a hőmérséklet függvénye. Hűvösebb időben akár egy hónapon át is szép marad. Barkái a lombfakadás előtt jelennek meg, ezért nagyon látványos.

Legszebb barkákat az előző évi vesszőin hozza. Minél idősebb egy vessző, annál kevésbé látványos a virághozama. Barkaképződéshez sok napfényre van szüksége, ezért árnyékos helyen nem lesz szép.

Fény és vízigénye magas. nem kell mocsaras területre ültetni, de imádja a pangó vizet.

Gyenge talajokban vontatottan fejlődik. Kedvező táplálás mellett képes évente közel 100 darab új 80-120 cm-t elérő erős hajtást hozni, melyek végig berakódnak barkával.

Rendszeres virágzásához érdemes minden évben erősen visszametszeni. Metszéssel alakítsunk ki számára egy erős, és zömök fejrendszert. Ezekre a törzskarokra vágjuk vissza évről-évre, ezzel arra kényszerítve, hogy mindig új hajtásokat fejlesszen.

Ha nem tudjuk rendszeresen öntözni, és táplálni, akkor 3 évente tartsunk egy év kihagyást a metszésben, azért, hogy ne merüljön ki idő előtt a fűz.

A rózsaszín mellett van fehér, ezüstfehér, és fekete színű fajta is. Dézsában nevelve őket nagyon látványos tavaszi dekoráció alakítható ki belőlük. Elnyílás után könnyen a kert egy kevésbé látványos részébe mozgathatjuk őket, ahol nyugalomban készülhetnek a következő évi virágzásra. Helyüket addig egy másik mutatós dézsás növénnyel pótolhatjuk.

Sajnos a fűzfáknak több gombás betegsége is van, melyek komoly hajtás elhalásokat okoznak a fában, súlyos esetben az idős fák gyors pusztulását eredményezik.