Minden a kertészkedésről.
2921 Komárom, Petőfi Sándor út 111/a.
+36 70 384 2982
H-P: 08:00 - 18:00

Biokert

Nem is olyan régen fel sem merült az emberekben a biokertészkedés fogalma, igazából ez a fogalom nem is létezett, mert a kertészkedés maga volt a biokertészkedés.

Aztán elindult a modernizáció, a tömegtermelés igénye, és a háztáji átlépett a kisüzemi, majd nagyüzemi termesztésbe.

A biokertészkedés alapjait a fejlett, mondhatni iparosított mezőgazdasággal rendelkező országokban rakták le, nem véletlen, mert ezekben az országokban jelentősen megnőtt a kemizálás.

Amikor Rudolf Steiner, vagy Gertrud Franck már könyvekbe gyűjtötte tapasztalásait, mi még a paraszti gazdaságok, szövetkezeti termelések fátyla mögül furán tekintettünk erre az új irányzatra. Nem is nagyon értettük, hogy mit akarnak, hisz a falvak gyakran többhektáros komplex kertjeiben minden a természet törvényszerűsége szerint zajlott.

A világ szép lassan nálunk is változásnak indult, belendült az iparszerű mezőgazdaság. Amikor még én tanultam a kukoricatermesztésről, akkor a hektáronkénti átlagtermés 6-8 tonna körül alakult, a top termesztők megalakították a 10-esek klubját, azaz a 10 tonna, vagy afölötti termést elérni képes gazdálkodókét. Napjainkban jóval túl vagyunk a 10-en, nem ritka a 15, de hallani 20 tonnás hektáronkénti kukoricatermésről is. Hát ennyire beindult a verkli, és nem csak a kukoricánál, hanem a mezőgazdaság teljes területén.

A bio szó is szépen begyűrűzött a mindennapokban. Eleinte csak azt láttuk, hogy amit ezzel a szóval ellátnak, az nagyon drága, de szép lassan megértettük, és mára túlzás nélkül állíthatom, hogy sztár szó lett. Vele mindent el lehet adni, és még mindig sokkal drágábban.

Különféle irányzatok keltek ki a szárnyai alól, összegyűjteni is nehéz lenne, hogy milyen fogalmakat alkottunk, amelyek mind ugyanoda mutatnak, visszatérni a természetes növénytermesztéshez.

A világunk oly gyorsan és sokat változott, hogy véleményem szerint ma már biotermesztésről nem lehet beszélni. Persze kérdés, hogy ki mit ért alatta. A hivatalos meghatározások folyamatosan felpuhultak, mára a biotermesztésben is engedélyezett bizonyos növényvédőszerek használata. Vagy bio az a paradicsom is, amely növényházban, izolált körülmények közt, növényvédő szerek nélkül nevelkedik, igaz talajjal sosem érintkezik, és mesterségesen táplálja egy számítógép által beállított folyadék.

Ami nem jelenti azt, hogy el kellene engednünk a bio irányzatot, sőt ma sokkal nagyobb a létjogosultsága, mint bármikor. De az igazi bio elérhetetlenné vált a nagyfokú kemizálás miatt. Amikor a sarki jégben is mikroműanyagokat találnak, akkor illúzió lenne azt gondolni, hogy egy kisváros közepén vagy szélén található pár száz négyzetméteres kertet képesek leszünk vegyszerek vagy vegyi hatás nélkül gondozni.

Ugyanúgy illúzió azt gondolni, hogy a régi fajták életképesek lehetnek ebben a világban. Olyan sok minden változott azóta, amikor ezeket a fajtákat ellenállóként nemesítették, szelektálták, hogy sokuk ugyanúgy életképtelen, mint a modernebb változataik. Induljunk csak ki abból, hogy mennyi új betegség, kártevő van ma, amelyek akkor még nem is léteztek. Hogyan is lehetnének ezekre ellenállók.

A biokertészkedés fogalmát át kell értékelnünk. Két nagyon fontos szempontra kell felfűzni az egész biokertészkedést.

  • A saját terményre.
  • Törekvés a vegyszermentesítésre.

Csak annak az élelmiszernek tudjuk biztosan a vegyianyag-terhelését, amit magunk termesztettünk.

Ha követsz, akkor a saját élelem előállításra foglak megtanítani.

Velem Megérted és Csinálod.

Nem tudod milyen növényeket ültess a kertedbe?
Hívj bátran, segítek megoldani a tervezéssel kapcsolatos kérdéseket.