Minden a kertészkedésről.
2921 Komárom, Petőfi Sándor út 111/a.
+36 70 384 2982
H-P: 08:00 - 18:00

Mit kell tudni a Virágos Komáromról?

Komáromban is szeretnénk elindítani a helyi kertészeti versenyeket. Nem tartom szerencsének a verseny szót használni, de mivel zárásként díjazásra kerül sor, ezért tekinthető egyféle versengésnek a dolog.

Még főkertész koromban volt próbálkozás hasonló verseny beindítására, meghonosítására Komáromban, akkor pozitívan fogadta a lakosság a kezdeményezést, sokan csatlakoztak hozzá, de sajnos nem tudott hagyománnyá válni.

[:hu]viragos_komarom_logo_feher[:]

A verseny szellemisége, célja.

Nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy ki tud több pénzből, kertépítők segítségévél minél extrább kertet építtetni, gondoztatni. Sokkal inkább az érdekel bennünket, hogy ki tud saját munkájával minél szebb környezetet teremteni magának és a városnak. Természetesen nem zárjuk ki a kertépítők által épített kerteket, de a pontozásnál az önerő (nem anyagi) többletet jelent.

Központban az élő növény áll, amely állandó interakciót folytat a környezetével, azzal alkot egy olyan egységet, amely az ember számára folyamatos előnyöket nyújt. Az értékelés során is azokat a megoldásokat fogjuk díjazni, amelyek erősítik a növényt és élő kapcsolatrendszerét. Talajromboló, céltalan növénycsonkító, vízpazarló, élőhely romboló, élőlény pusztító eljárások eleve hátrányból indulnak.

A versennyel inspirálni, segítséget nyújtani, bátorítani szeretnénk mindenkit, hogy foglalkozzon a szűk és tágabb környezetével.

A versenyen bárki részt vehet, aki valamilyen szinten gondoz növényeket, és azt hajlandó megmutatni, vagy eleve bárki számára látható, aki arra elhalad.

A verseny három fő részből áll:

  1. A nevezés. Aki a verseny kiírásának feltételeit elfogadja, és indulni szeretne, annak hivatalosan egy nevezési lap kitöltésével jeleznie kell ezt a szervezők felé.
  2. A gondozás. A nevezés után gondoznia, alakítania kell a benevezett kertet, balkont, növényt stb. úgy, hogy ahogy azt a legjobb tudása szerint tudja, és ahogy az a növényeknek a legtöbb örömet okozza. Erre az utóbbira majd lesznek szempontok a részletes versenykiírásban.
  3. A zsűrizés. Egy bíráló csapat jól körülhatárolt szempontrendszer szerint értékeli az egész éves munkát, és kijelöli a díjazásban részesülőket. Az értékelési szempontrendszer már a nevezéskor nyilvános lesz, annak érdekében, hogy mindenki a legjobban meg tudjon felelni ezeknek, illetve segít a nevezés beadásában is.

A versenyt több kategóriában írjuk ki annak érdekében, hogy a pályamunkák minél pontosabban összemérhetők legyenek. Mivel a kert egy élő egység, sok eltérő élőlény alkotja, amelyek erősen szubjektív hatást váltanak ki az emberekből, ezért az összemérhetőség mindig korlátozott lesz, ezt a nevezés során mindenkinek tudomásul kell venni.

A verseny kategóriái:

  • Díszkert
  • Haszonkert
  • Tömb- vagy társasházi kert
  • Erkély, terasz
  • Beltéri növényalkalmazás
  • Szoliter növény